A nagyszabású rendezvény, tartalmas és szórakoztató programokat, igényes zenei koncerteket kínátl mind a fiataloknak, mind a családos és felnőtt korosztály számára. A vidám együttlét mellett aktuális társadalmi problémákra, mindnyájunkat foglalkoztató kérdésekre kaphattunk válaszokat.

A miskolci rendezvényen az előadások, kerekasztal-beszélgetések, koncertek mellett több mint 30 szervezet várta az érdeklődőket interaktív, színes programokkal, míg az ifjúság számára az Ifi-KATTÁRS programjai voltak különösen érdekesek.
A Szent István téri programok mellett, konferenciát is szerveztek szeptember 12-e, péntek délután, Társadalom és gazdaság: kihívások, lehetőségek, jövőkép címmel. 

A részletes programot a MiskolcEst különszámában is megtalálja.

2014. szeptember 12. péntek

15.00-18.00 Társadalom és gazdaság: kihívások, lehetőségek, jövőkép - minikonferencia
Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola, Miskolc, Jászi Oszkár u. 1.

A konferencia szándéka bemutatni Magyarország, különösen a miskolci térség jelenlegi társadalmi és gazdasági folyamatait (kihívások) és azokat a tényezőket, amelyek a jelen helyzetből kiindulva az élet megőrzésére és továbbvitelére teszik alkalmassá a társadalmi és gazdasági szereplőket, struktúrákat (lehetőségek, jövőkép). 
Ebben a logikában elengedhetetlen szerepet játszik az Egyház társadalmi tanítása, amelynek elveit, mint az életet szolgáló társadalmi és gazdasági rend eszmei hátterét, szintén bemutatja a konferencia.
Célunk: felvázolni, hogy van kiút, van remény a nehéz helyzetekben is.

Házigazda: dr. Orosz Atanáz és Palánki Ferenc püspök atyák
Moderátor: Baritz Sarolta Laura OP és Tóth József, az ÉrMe Alapítvány elnöke

Program:

15.00-15.10 Megnyitó

15.10-15.30 Nemzetstratégiai kihívások és lehetőségek
Horkay Nándor igazgató, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kutatási és Stratégia Koordinációs Igazgatóság

15.30-15.50 Mit mond nekünk ma az Egyház Társadalmi Tanítása?
Baritz Sarolta Laura OP szerzetesnővér, közgazdász és Fóris Ferenc vállalatirányítási szakértő

16.00-16.20 Periféria határán, az értékrendváltás esélyei
Prof dr. Kocziszky György dékán, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar

16.20-16.40 Kávészünet

16.40-17.00 Pénzügyi válságok társadalmi hatásai a II. világháború utáni időszakban
Barcza György főszerkesztő, Napi Gazdaság

17.20-17.40 Kommunikációgazdaság és médiakultúra: veszélyek és kihívások
Dr. habil. Aczél Petra egyetemi docens, kommunikációkutató, Budapesti Corvinus Egyetem

A konferencia plakátja innen letölthető.

2014. szeptember 13. szombat

A Nagyszínpad délelőtti programjait a Miskolci Minorita templomban tartják, a további programokat pedig a Szent István téren.

Nagyszínpad

9.30

Szentmise a miskolci Minorita templomban (cím: Miskolc, Hősök tere 5.)
Főcelebráns Magyarország Apostoli Nunciusa, Alberto Bottari de Castello 
közreműködik a Vasgyári Plébánia zenekara és a Bükkszentlászlói Magvető kórus

10.30 Megnyitó a miskolci Minorita templombanBeszédet mond: dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottság elnöke,  az esemény házigazdája; Alakszainé dr. Oláh Annamária, a miskolci KÉSZ elnöke; Dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere; közreműködik az Egri Érseki Fiúkórus
11.00

Elégedetten és tartósan a párkapcsolatban - Pál Feri Atya előadása
Minden család egy élő rendszer, ezért fontos, hogy ne csak az egyes ember, vagy a kapcsolatok jelenségeivel foglalkozzunk, hanem rendszerszemlélettel közelítsünk a családi történetek megértéséhez. Egy elég jól működő rendszerben nagy nehézségekkel is meg tudunk birkózni, míg egy rosszul működő rendszerben az apróságok is elviselhetetlenné tudnak válni.

12.00

Túlpart együttes: Varázskalap – zenés mese kicsiknek
Muzsikáló történet arról, hogyan jutottunk Meseországba, miért ültünk fel paripáink hátára, hogyan szárnyaltunk az égig érő fa tetejéig, miként tettünk szert egy repülni és mesélni tudó kalapra.

13.00

Beszélgetés José Luque-vel, a Diósgyőri VTK volt csapatkapitányával
José Luque a Sevilla és az Atletico Madrid után, 2010–2013 között a Diósgyőr játékosa volt. Ezúttal Spanyolországból látogat vissza egykori sikerei helyszínére, ahol először beszél a nagyközönség előtt a küzdeni tudás fontosságáról, a sport jelentőségéről az életében és a Magyarországon szerzett tapasztalatairól, élményeiről.
Beszélgetőtársa Hollósy András, szerkesztő-műsorvezető.

13.30 I. Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium kórusa énekel
A miskolci gimnázium kórusa tavaly ünnepelte 20 éves jubileumát. A KATTÁRS-on afro-amerikai eredetű gospeleket hallhatunk tőlük magyar nyelven.
14.30

Páterrock koncertje - Atyák gitárral
A két éve alakult zenekar tagjai fiatal papok. Galó Gábor, Lipcsák János, Nagy Krisztián és Czibere Zsolt atya célja falakat ledönteni és hidakat építeni, az evangélium üzenetét a zene által továbbadni. Koncertjük programjában szerepelnek ismert dalokat és zsoltárok is.

15.30 Regős Vokál koncertje
Az 1974-ben alakult kórus tagjai miskolci születésűek, bár azóta mindannyian elköltöztek a városból, és sokan közülük ma már polgári foglalkozást űznek, de barátságból még mindig összejárnak. Ezúttal jazz vokálokat és spirituálé feldolgozásokat hallhatunk tőlünk angol nyelven.
16.30 La Mancha lovagja című musical a Fényi Gyula Gimnázium diákjainak előadásában
A szélmalmok tényleg csak szélmalmok lennének? Tényleg nincs szüksége a világnak lovagokra, még ha habókosak is? Don Quijote közismert története, mára már meghódította a világot. Az idős lovag hőstettei, erényei a mai világban is aktuálisak, küzdelmei tanulságosak.
20.00 Caramel koncert
Molnár Ferenc „Caramel” a TV2 Megasztár című tehetségkutató műsorának győzteseként vált népszerűvé. A Kattárs nagyszínpadán legnagyobb slágereivel és meglépetésekkel várja rajongóit és az érdeklődőket.


Beszélgetősátor I.

11.00 Hogyan lehet a munkanélküliség okozta lelkiállapotból kijönni? 
Gyakorlati tapasztalatok a leszakadó rétegekkel kapcsolatban
Miklós-Dienes Lídia pszichológus, Dr. Ratkóczi Éva, neurológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakember, Makkai László görögkatolikus lelkipásztor, pasztorálpszichológus, lelkigondozó, 
Kunszabóné Pataki Anna, a Csak Egyet Szolgálat vezetője
12.30 Evangéliumi üzenet. A közösség szolgálata a magyar közoktatásban
Kőrösiné dr. Merkl Hilda, Nemzeti Pedagógus Kar Előkészítő Bizottsága elnök; Velkey Balázs, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc, igazgatóhelyettes; Kakucs Adél Petra OP, Árpádházi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Kőszeg, igazgató; Bilik János, Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi, igazgatóhelyettes; Barta József, Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda, Edelény, igazgató
14.00 A drogokról tisztán és világosan - Nem minden használ nekem…
Kály-Kullai Károly, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, oktató, mentálhigienés szakember, szupervizor-coach; Szőke Ádám tanúságtevő, a Cenacolo közösség tagja
15.00 Szép Cserehát program
Pacsai János görögkatolikus lelkész mutatja be a programot
A 2005 novemberében indult program célja megtenni az első lépéseket a térségi és etnikai alapú szegénység felszámolására a társadalmi gondokkal és szegénységgel küzdő encsi, edelényi és szikszói térségben. A program modellként kíván szolgálni a részvételen, esélyegyenlőségen, komplex megközelítésen alapuló helyi fejlesztésre más, hasonló helyzetben lévő térségek számára.
15.30 Közös Tér program bemutatása - közösségfejlesztési program
Forrai Tamás SJ provinciális; Holczinger Ferenc SJ, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc, igazgató; Sélley Andrea, Dialóg Egyesület; Velkey Balázs, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc, igazgatóhelyettes; Szabó Zsolt, a Közös-Tér képviselője, tervezője
16.00 Lehet kis településen is boldogan élni
Kükedi Zsolt, hálózatfejlesztési munkatárs, Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, Egyedi Ágazati Fejlesztési Osztály; Kisfalusi Imre gazdálkodó és felesége Dr. Szemerszki Terézia, ideggyógyász adjunktus
18.00 Cigány testvéreink az Úrban! (Ha Jézus most jött volna közénk, miként viszonyult volna a cigányokhoz?)
Vitális Gábor SDB tartományfőnöki helyettes, kazincbarcikai plébános ; Hofher József SJ, Molnár-Gál Béla diakónus, szalézi munkatárs; Szabó László SchP.; Illyés Gabriella Márta TORG nővér, Arló


Beszélgetősátor II.

11.30

Közgazdász sátor: „Lehet-e erényesen gazdálkodni?”

Baritz Sarolta Laura OP, szerzetesnővér, közgazdász, Szilas Roland, egyetemi tanársegéd, Budapesti Corvinus Egyetem, Zsóka Ágnes docens, Budapesti Corvinus Egyetem

A sátor kerekasztal tagjai nem szokványosan gondolkodnak a gazdaságról. Vallják, hogy lehet keresztény módon gondolkodni, viselkedni, cselekedni a gazdasági életben, sőt, ez az a megközelítési mód, ami  a gazdaságot, gazdasági folyamatokat az életet (és nem a pénzt) szolgáló gazdaság irányába viszi. Sajátos gondolataik vannak pénzről, profitról, bankokról, multikról, szívesen megosztanák a sátor látogatóival. 
A sátor célja: beszélgetni, vitatkozni arról, hogyan lehetne a gazdaságot az élet szolgálatába állítani, van-e gy másik paradigma, amelyben gondolkodva létrejöhet az emberközpontú, szolgáló gazdaság?

13.00
Az egyház lételeme a kommunikáció
dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök; Kuzmányi István, Magyar Kurír főszerkesztő-igazgató; 
Kondás Sándor médiareferens, Miskolci Apostoli Exarchátus
15.30 Fiatal papok: az egyházközség társadalmi üzenete
Lipcsák János, Polgári Bence, Lóczi Tamás, Galó Gábor atyák
17.00 Gazdálkodás katolikus kézzel 
Hadi Péter vállalkozó (ÉRME), Lőrincz György egri borász, Horváth Olga OCist., dr. Péter Mihály, a MAGOSZ alelnöke
18.00 Gyermekvédelem, ifjúságvédelem, gondozásba vett fiatalok esélyei
Kothencz János és a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény


IFI-KATTÁRS

13.00 Beszélgetés jegyességről, házasságról
Demkó Balázs szervezőlelkész, Miskolci Apostoli Exarchátus
14.00 Gyere velem! - Kiút a roma élet útvesztőiből
Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, Makkai László, Antal István
15.30 Lelki görcseid - Mentális problémák és azok megoldásai a fiataloknál
Dr. Magyar Balázs, orvos, pszichiáter, addiktológus
19.00 Építs közösséget! - Összetartozunk, mint borsó, meg a héja
Ft. Galó Gábor atya