Mi az a KATTÁRS?

A Katolikus  Egyháznak vannak válaszai a társadalmi kérdésekre és problémákra is – erre kívánjuk felhívni a figyelmet a KATTÁRS.sal (Katolikus Társadalmi Napok), azzal a nagyszabású rendezvénnyel, melyet 2013-ban és 2016-ban Budapesten,  2014-ben Miskolcon,  2015-en Debrecenben, 2017-ben Győrben, 2018-ban Székesfehérvárott,  2019-ben pedig Pécsett tartottunk.

Nemcsak egyházi dokumentumokban fogalmazódnak meg a társadalom működésével, a közjóval kapcsolatos alapelvek, de a gyakorlati megvalósításban is hangsúlyos szerepet vállalnak a keresztények: hazánkban is több ezer helyen folyik nap mint nap a csendes munka az emberTÁRSakért, a rászorulókért, betegekért, idősekért, gyerekekért. A Katolikus Társadalmi Napok (a „KATTÁRS”) keretében ezt kívánjuk minden érdeklődő számára láthatóvá tenni, s egyúttal meghívni a közös gondolkodásra és közös cselekvésre. Ezért is lett az első rendezvény jelmondata: „Társak vagyunk!”

A 2019-es Katolikus Társadalmi Napok kiemelt témájaként a jövő társadalmát állítjuk az esemény középpontjába. Színes programokkal, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, koncertekkel várjuk az érdeklődőket.

Célunk, hogy minél átfogóbb képet adjunk azokról a példaértékű kezdeményezésekről is, amelyekről még keveset hallani. A rendezvény így az egyház karitatív, oktatási, egészségügyi munkájában már elkötelezett emberek számára is találkozási fórum lehet, de azokat is inspirálhatja, akik most teszik fel maguknak a kérdést: „Mit tehetnék én magam a társadalmi bajok orvoslásáért? Hová fordulhatok, kikhez csatlakozhatok, ha látom a problémákat, de egyedül nem találom a megoldást?”

A szociális és társadalmi (tudomány, művészet, gazdaság, sport, fenntartható fejlődés, család, lelki élet, a kisebbségi kérdések, a fogyatékkal élők, az oktatás, nevelés stb.) tevékenységek bemutatása mellett komoly és szórakoztató programok sorával – előadásokkal, kis- és nagykoncertekkel, játékokkal – is várja az érdeklődőket a KATTÁRS. 

A társadalmi napok történeti előzményei

Bár a KATTÁRS nyugat-európai kezdeményezések, előzmények hatására indult 2013-ban útjára, de nem előzmény nélküli a hazai egyház- és társadalomtörténetben.

Már az 1932-ben alapított magyarországi Actio Catholica programjában is szerepelt, hogy évről-évre nálunk is rendezzenek szociális hetet. Egy 1937-es győri rendezvényre is találni utalást. Ugyanakkor több forrás, köztük a Magyar Kurír is, beszámol az 1938. június 25. és július 1. között budapesti szociális hétről, amelyet a papság számára rendeztek. E szociális hét megnyitójában Glattfelder Gyula csanádi püspök buzdította a papságot a katolikus szociális mozgalmak (mint például a KALOT és a KALÁSZ) támogatására és figyelmeztetett a nyilas demagógia veszélyeire. A szociális hét résztvevői előadásokat hallgattak a mezőgazdasági és az ipari proletariátus helyzetéről, a magyar szociális intézményekről és törvényekről, az egyház szociális tanításáról, valamint a magyar hivatásrendi mozgalmakról. Meglátogattak szociális intézményeket és megtekintették a nemzetközi karitász kiállítást.

(forrás: Gianone András)

Ne feledd, társak vagyunk! Várunk szeretettel!