Előzmények

A Katolikus Egyház 1904 óta szervez társadalmi heteket Európa nagyvárosaiban. Franciaországban Semaines Sociales de France néven szinte évente megrendezésre kerül, de Brüsszel, Pozsony is többször adott otthont a rendezvénynek. Olaszorszában a Settimana sociale dei cattolici italiani néven ismert a rendezvény.
Mind a II. Vatikáni Zsinat, mind az Egyház Társadalmi Tanításának kompendiuma erősen bíztatja a helyi egyházakat Társadalmi hét megrendezésére, amellyel a keresztény társadalmi gondolkodás, értékek, az Egyház társadalmi tanítása széles körben, nemcsak a helyi egyházon belül terjeszthető, hiszen a rendező város, ország kisugárzása egész Európát áthathatja. Eredetileg a hetet a szűk értelemben vett egyház (püspökök, papság) szervezte meg, s felügyelte, de később egyre nagyobb körben vonták be a világi hívőket, s lettek ők a szervezők.

A Társadalmi hetek résztvevői hagyományosan társadalmi szervezetek képviselői: mind az egyház, mind a világiak részéről. Pl. munkáltatók, munkavállalók szervezetei, emberjogi szervezetek, a képzés, egészségügy, gazdaság szektoraiból szervezetek, nem csak katolikus keresztény szervezetek, karitász, szerzetesrendek, közösségek, plébániák, stb.

A Társadalmi hét jelentős esemény egy ország életében, vonzása nagy, s maradandó nyomot képes hagyni a rendező ország társadalmában, s kisugárzásával külföldön is.

Magyarországon először 2013-ban rendeztek Társadalmi Napokat. A 2013. szeptember 20-22. között Budapesten megtartott háromnapos rendezvényen a Nemzeti Múzeum kertjében felállított sátrakban több mint negyven olyan katolikus intézmény és civil szervezet mutatkozott be, amelyek jelentős eredményekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a rászorulók – hajléktalanok, fogyatékkal élők, börtönviselt emberek érdekében végzett munkában.

Az eseményt követően egyértelművé vált, hogy komoly igény van a folytatásra.

Társak vagyunk!